Muğla Orman Bölge Müdürlüğü 07.02.1951 tarihinde Muğla, Aydın, Denizli illerini kapsayacak şekilde kurulmuştur. 26.11.1958 tarihinde Denizli’de yeni bir Bölge Müdürlüğü kurularak, Denizli ili ormanları ayrılmıştır, ancak 21.09.1960 yılında Denizli Orman Bölge Müdürlüğü kapatılmış, 04.09.1967 tarihinde tekrar açılmıştır. Bu tarihten sonra son şeklini alan Orman Bölge Müdürlüğümüz Aydın ve Muğla ili mülki sınırları içine almaktadır. Coğrafi olarak kuzeyinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, doğusunda Denizli ve Antalya Orman Bölge Müdürlükleri, güneyinde Akdeniz, batısında Ege denizi yer almaktadır.
Ormancılık, kamu ve işletmecilik hizmetleri, 6831 Sayılı Orman Kanunu, 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun, Devlet Orman İşletmesi ve Döner Sermayesi Yönetmeliği ve diğer mevzuat ile Orman Genel Müdürlüğümüze verilmiş bulunmaktadır. Orman Bölge Müdürlüğümüz belirlenen mevzuat doğrultusunda kamu hizmeti gören bir Devlet Kuruluşu, bunun yanında da devlet ormanlarını işleten iktisadi bir kuruluş niteliğindedir. Kamu hizmeti niteliğini taşıyan görevler Özel Bütçe, hem kamu görevi hem de iktisadi nitelik taşıyan görevler ise döner sermaye bütçesi ile yürütülmektedir.
Özetlendiği takdirde başlıca görevlerimiz "Ormanların korunması, imar, ıslah ve bakımını sağlamak, ormanların geliştirilmesi teknik ve ekonomik şartlara göre idare edilmesi, işletilmesi, orman ürünlerinin üretim, taşıma, depolama iş ve işlemlerinin yapılması ve yaptırılması, bu ürünlerin pazarlanması, yani orman tesisi için ağaçlandırmalar yapmak, orman kadastro ve mülkiyeti ile ilgili işlerin yürütülmesi, ormanların korunması, üretim ve gençleştirme çalışmaları için gerekli yol ve bina inşaatlarının yapılması, yaptırılması, bakım ve onarımı, devlet ormanları ile tüzel kişiliğe haiz kamu ve özel ormanların planlarının yaptırılması, orman zararlıları ile mücadelenin yapılması ve yaptırılması" şeklindedir.
Orman Bölge Müdürlüğümüz; Tarım ve Orman Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Orman Genel Müdürlüğümüzün Türkiye genelindeki 28 adet Orman Bölge Müdürlüğünden birisidir. Bölge Müdürlüğümüz; 14 adet Şube Müdürlüğü, 1 adet Etüt Proje Başmühendisliği, 11 adet Orman Kadastro Başmühendisliği, 12 adet Orman İşletme Müdürlüğü (Aydın, Nazilli, Dalaman, Fethiye, Seydikemer, Köyceğiz, Marmaris, Muğla, Kavaklıdere, Yatağan, Milas, Yılanlı), 104 adet İşletme Şefliği, 8 adet Depo Şefliği, 8 adet Kadastro Mülkiyet Şefliği, 2 adet Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği, 1 adet Arboretum Şefliği, 3 adet Eğitim Merkezi Şefliği, 1 adet Orman Muhafaza Memuru Eğitim Merkezi Şefliği, 1 adet Makine Bakım Şefliği, 1 adet Telsiz Tamirhane Şefliği ve bu şefliklerin bünyesinde bulunan 104 Adet Toplu Koruma Ekip Merkezinde 199 Adet Orman Muhafaza Memuru görev yapmaktadır.